Zamieszczone przez lukaszz
[O2] Podnośnik-oryginalny czy hydrauliczny
Zwiń
X
-
[O2] Podnośnik-oryginalny czy hydrauliczny
Witam. Wymieniałem komplet kół letnich na zimowe korzystając z podnośnika fabrycznego, który ma punkt podparcia na wysokości znaku ^ z tyłu rantu progu. Czy można auto bezpiecznie podnieść żabą podpierając właśnie na tym rancie?Załączone plikiAntyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
-
-
Dzięki; żabę zabezpieczę jeszcze gumową nakładką. Wydaje mi się, że właśnie pod ranty progu w serwisie podkładają łapy podnośnika a tego miejsca instrukcja nie przewiduje jak miejsca podparcia. I jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła, czy taka żaba zdoła oderwać od ziemi koło 16" przy pakiecie na bezdroża ale to sprawdzę doświadczalnie.
[ Dodano: Nie 12 Gru, 10 12:55 ]
Zamieszczone przez maclukemożna bez problemu.
Ja dokupiłem jeszcze gumową nakładkę na żabę, coś takiego:
http://allegro.pl/nakladka-gumowa-na...350837366.htmlAntyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
Muszę Cię ostrzec: u mnie przy podnoszeniu na takiej żabie rant się lekko wgiął (przy podnoszeniu nie było gumowej nakładki). Ale Ty piszesz o miejscu z tyłu rantu - tam może być inaczej. Do podnoszenia na rancie powinno być odpowiednie wycięcie - takie jak na oryginalnym podnośniku.O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
Komentarz
-
-
Oryginalny podnośnik nie podpiera auta na rancie ani za rant ale z tyłu rantu, w miejscu gdzie jest taka pofalowana blacha. Dobrze widać te miejsca od dołu. Szczęka podnośnika jest tak ukształtowana, że rant przy podniesionym aucie nie przenosi żadnego ciężaru. Stąd moje pytanie, czy żaba nie uszkodzi rantu jeśli na nim zostanie oparty ciężar auta.Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
a gdzie można bezpiecznie podnieść od razu np tył lub przód samochodu? bo tak by było łatwiej niejednokrotnie... gdzie podpierać? poza tym że na środku (w osi podłużnej) samochodu ;-)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vazOryginalny podnośnik nie podpiera auta na rancie ani za rant ale z tyłu rantu, w miejscu gdzie jest taka pofalowana blacha. Dobrze widać te miejsca od dołu. Szczęka podnośnika jest tak ukształtowana, że rant przy podniesionym aucie nie przenosi żadnego ciężaru. Stąd moje pytanie, czy żaba nie uszkodzi rantu jeśli na nim zostanie oparty ciężar auta.
Może uszkodzić. O takiej sytuacji pisałem. Sam rant nie wytrzyma i się wygnie - tak jak u mnie.O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tom2212u mnie jeszcze nic się nie wygięłoNigdy nie miałem z tym problemu.
O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
Komentarz
-
-
Korozji może sprzyjać śruba wykonana z metalu kolorowego, która razem ze stalową blachą i słoną wodą utworzy ogniwo galwaniczne...
Wracając do tematu, u siebie oglądałem ranty progów na przodzie, które noszą ślady podnoszenia w serwisie. Nie ma jednak żadnych odkształceń. Może to kwestia szerokości łap, które w profesjonalnych podnośniakch są dużo szersze.
_________________Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
Komentarz